Toți angajații din România trebuie să achite lunar contribuțiile sociale obligatorii. Acestea se rețin din salariul brut al fiecăruia dintre noi. Majoritatea salariaților au auzit de CASS și CAS, însă puțini știu ce reprezintă, dar și cum se calculează corect.
Plata taxelor și impozitelor aferente drepturilor salariale trebuie plătite obligatoriu de către toți salariații din România. În plus, aceștia sunt obligați să contribuie la sistemul național de asigurări sociale și de sănătate. În ciuda faptului că toată lumea a auzit de CASS și CAS, puțini știu însă cum se calculează și ce drepturi decurg din plata acestor contribuții.
Toți angajatorii au obligația să vireze către stat impozitul pe salariu pentru fiecare angajat în parte. Acesta este reținut la sursă și reprezintă 10% din venitul lunar al salariatului. În cele mai multe cazuri, tot angajatorul se ocupă și de plata asigurărilor sociale și de sănătate. CASS și CAS sunt contribuții sociale obligatorii care se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară.
CASS reprezintă contribuția fiecărui angajat la asigurările sociale de sănătate, care susține sistemul sanitar al țării. Dacă este plătită la timp, această contribuție este garanția fiecărui angajat că va primi îngrijiri medicale în sistem de urgență și în spitalele de stat.
Nivelul contribuției CASS este de 10% din baza lunară de calcul a contribuției pentru angajator și tot de 10% din salariul brut al angajatului.
Calculul anual al CASS este reprezentat de:
CAS reprezintă contribuția fiecărui salariat la asigurările sociale. Fie că lucrează la stat sau în sistem privat, angajații, care au achitat această contribuție, vor primi pensie după încheierea stagiului activ de muncă. Totodată, fiecare angajat are dreptul să solicite un ajutor de șomaj, în perioadele în care nu are un serviciu. Contribuția majorității salariaților din țara noastră către CAS este de 25% din venitul brut.
În 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei. Astfel, pentru angajații care au venituri cuprinse între 36.000 de lei și 72.000 de lei pe an, plata contribuției pentru salariul minim este de 9.000 de lei pe an (3.000 lei x 12 x 25%). Angajații cu venituri mai mari de 72.000 de lei pe an vor plăti o contribuție dublă, adică minim 18.000 de lei.
(NU RATA: Se dau 5.000 de euro de la stat! O singură categorie socială poate beneficia de acești bani)